Fabian Zwijnenberg: "Wij renoveren zo'n 70 á 75 badkamers per jaar"

Op 18-jarige leeftijd begon Fabian Zwijnenberg te werken in de installatiebranche. De geboren Lossernaar leerde de kneepjes van het vak van zijn vader om vervolgens in 1992 zelf eigenaar te worden van Baderie Losser. Ik sprak de inmiddels 56-jarige ondernemer, die naast het ondernemen, graag op de mountainbike zit en trouwe supporter is van FC Twente.

Door Jasper Boot

Derde generatie Zwijnenberg

Zoals veel andere Baderisten is Baderie Losser ook een écht familiebedrijf. “Mijn vrouw (Désireé, red.) en zoon (Marnick, red.) werken ook allebei voor Baderie Losser. Mijn zoon is alweer de derde generatie, aangezien ik het bedrijf van mijn vader heb overgenomen”, begint Fabian te vertellen.

“Al in mijn jeugdjaren werd duidelijk dat ik de installatietechniek in wilde. Mijn vader heeft het toch wel een beetje met de paplepel ingegoten. Na mijn opleiding in de installatietechniek kwam ik te werken in de showroom. Ik heb altijd gedurende mijn werkende leven opleidingen gevolgd. Inmiddels heb ik alle erkenningen binnen die te maken hebben met het installatievak. Tegenwoordig bezoek ik regelmatig beurzen en lees ik vakbladen om up-to-date te blijven.” Plannen dat zijn 26-jarige zoon de zaak gaat overnemen, die zijn er op dit moment nog niet. “Mijn zoon werkt bij ons als tegelzetter. Zijn hart ligt daar, maar ik zie hem niet op korte termijn de zaak overnemen. Die concrete plannen zijn er dus absoluut nog niet.”

 

Black Line badkamer Baderie

De handen uit de mouwen steken

Zes dagen in de week werkt Fabian aan én in zijn bedrijf. “Ik ben niet anders gewend. Sinds ik ben begonnen met werken, werk ik altijd zes dagen in de week. Bovendien haal ik veel voldoening uit mijn werk. Dat is het allerbelangrijkste, toch?”

Op mijn vraag of hij het niet af en toe ‘lastig’ vindt om altijd met zijn vrouw te moeten werken, geeft hij het volgende antwoord: “Het is niet altijd gemakkelijk. Na werk gaat het vaak over het werk en bespreken wij situaties die zich hebben voorgedaan. Af en toe zou het ook fijn zijn om het even niet over werk te hoeven hebben. Aan de andere kant hoort het erbij, want de onderneming runnen wij samen.”

Ontspanning naast zijn werk heeft Fabian gevonden in het mountainbiken. “Twee keer per week pak ik samen met mijn vrienden de mountainbike. In de omgeving van Losser kun je prachtig fietsen.” Je zou denken - dat hij als ondernemer - ook een winnaarsmentaliteit heeft met sporten, maar dat ligt in dit geval toch even anders. “Mijn fietsvrienden hebben meer tijd om op de fiets te zitten. De hoop om hen te verslaan heb ik laten varen, haha!”

In de weekenden is hij al jaren te vinden in De Grolsch Veste. De thuishaven van FC Twente is eens in de twee weken een vaste stek geworden voor de Baderie-ondernemer. Na het kampioenschap van 2010 maakte de Tukkers magere jaren door op sportief gebied, maar desalniettemin liet Fabian zijn club niet vallen. “Nee, ook in zware tijden ben ik gewoon supporter geweest van FC Twente. Het is ook een beetje kenmerkend voor ons als Tukkers, want wij zijn trouw. Onze club steunen wij in goede en slechte tijden.”

Specialist in het verbouwen van badkamers

“Wij renoveren zo’n 70 á 75 badkamers per jaar. Ongeveer 97% van onze werkzaamheden zijn ook het verbouwen van badkamers. Daar ligt ook onze kracht. Vanzelfsprekend kunnen onze installateurs ook bijvoorbeeld cv-ketels plaatsen, maar onze voorkeur gaat uit naar het renoveren van badkamers, omdat wij ons daarin onderscheiden.”

De kracht van Baderie Losser is ook de complete ontzorging van de consument. “Mijn vrouw is gastvrouw bij de eerste kennismaking van het gesprek. Vervolgens luisteren wij naar de wensen van de klant, ontwerpen wij een badkamer en brengen wij een offerte op maat uit. Wat wel opmerkelijk is: voor 90% van onze klanten, voor wie wij een offerte maken, zijn wij de eerste showroom die ze bezoeken. Dit houdt in dat wij in de regio een goede naam hebben opgebouwd.”

Baderie Losser moet het voornamelijk van mond-tot-mondreclame hebben. “Door onze jarenlange ervaring zijn wij in de regio een begrip geworden.” Desondanks kiest Losser er wel voor om bij lokale voetbalvereniging te sponsoren. Stellig vraag ik of hij niet zijn cluppie FC Twente wil sponsoren. “Nee, daar zijn wij simpelweg te klein voor. Wel vind ik het leuk om door de affiniteit met voetbal om lokale clubs te sponsoren. Dat is ook wat waard.”

Bijzondere tijden om te ondernemen

“Wij doen het dit jaar beter dan vorig jaar qua omzet.” In het begin van het COVID-19 virus twijfelden wij wel even of onze showroom open mocht blijven, maar gelukkig was dat wel het geval. In de showroom hebben wij maatregelen getroffen, zodat de klant op een veilige manier kan rondkijken. Onze installateurs gaan ook verantwoord te werk bij de klant. Niettemin blijft het een bijzondere tijd om ondernemer te zijn, maar ik kijk met een positief gevoel naar de toekomst”, besluit Fabian wijs.

Wil je jouw badkamer laten renoveren door Baderie Losser? Of wil je de showroom eens bezoeken? Maak dan een afspraak.

 

* = verplicht in te vullen veld

Bezoek onze showroom Maak vrijblijvend een afspraak!

Maak een afspraak